Profilaxie - metode
Ata dentara
Se gaseste in aproape toate farmaciile, nu ne afecteaza bugetul si este obiectul cel mai usor de depozitat – recipientul este atat de mic incat incape cu usurinta intr-un buzunar de haina sau geanta!
Ata dentara este recomandata de catre medicii din cadrul clinicii White Dental Care mai ales dupa o masa la birou sau in oras, cand nu avem la indemana periuta de dinti pentru indepartarea resturilor alimentare.
Varianta mentolata e chiar mai placuta, pentru ca ne improspateaza respiratia. Ata dentara trebuie trasa incet-incet printre dinti, fara miscari bruste, pentru a evita agresarea si sangerarea gingiei.
Atenţie! Folosiţi aţa dentară, nu scobitorile!
Spaţiile interdentare se curaţă cu ajutorul aţei dentare, instrument care poate reduce pana la 80% riscul aparitiei cariilor. Medicii recomanda precauţie, pentru că există riscul să vă raniţi gingiile. Infectarea acestora poate provoca parodontoza, o boala a dintilor pentru care, deocamdata, nu s-a găsit tratament definitiv.
La inceput este mai indicata ata cu ceara, fiind mai uşor de manevrat. Stomatologii consideră că ideal ar fi ca aceasta să fie folosita macar o data pe zi, iar atunci cand nu se poate, de minimum trei ori pe saptamana. Scobitorile ar trebui să rămână istorie, pentru că sunt total neindicate, deoarece rănesc gingia şi parodonţiul.
Ce pasta de dinti sa alegem ?
- Pacientii care au depuneri de tartru sau acumuleaza placa bacteriana relativ repede, pot folosi o pasta de dinti antitartru. Pacientii cu carii sau decalcificari vor folosi o pasta de dinti cu fluor (majoritatea pastelor de dinti din comerţ conţin fluor).
- Pacientii care au sensibilitate dentinară (dinţi fără carie ce prezintă o jenă dureroasă acută la rece sau fierbinte ) pot folosi pasta de dinti cu saruri de fluor , precum Sensodine, care scad sensibilitatea.
- Pacienţii care au abraziune (dinţi tociţi) cu sau fără retracţia gingiei pot folosi bicarbonatul de sodiu, care este agentul cel mai puţin abraziv .
Unele paste de dinti au actiune de albire a suprafetelor dentare colorate de pete de ceai, nicotina, cafea, dar de obicei, acestea sunt mai abrazive si e bine sa le folosim de 1-2 ori pe saptamina si nu zilnic.
Apa de gura
Apa de gură este un antiseptic minunat pentru cavitatea bucală şi asigură o respiraţie placută după clătire, dar nu înlocuieşte periajul, ci vine să-l completeze.
Cea în compoziţia căreia se gaseşte şi clorhexidina (un antiseptic recomandat pentru o gamă largă de germeni) se foloseşte in special preoperator si postoperator, in parodontopatii si alte afectiuni ale gingiei. Asadar, n-o folositi “dupa ureche“, ci doar sub control medical.
Ambele variante de apa de gura modifică ecologia cavităţii bucale, astfel că, după o perioadă de tratament se recomandă o pauză. De obicei, gasiţi aceste instrucţiuni de folosire pe ambalaj.
Sigilarea Şanţurilor şi Fosetelor
Sigilarea este o metodă de prevenire a cariei dentare, recomandata de medicii din cadrul cabinetului White Dental Care. Pe faţa ocluzală (cea cu care mestecăm) a dinţilor materali (măsele), există un relief alătuit din nişte proeminenţe (cuspizi) , delimitate de mici şanţuri şi fosete (gropiţe).
Acete şanţuri şi fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, precum şi a calităţii smalţului de la acest nivel, se dezvoltă cu predilecţie cariile.
Acest lucru poate fi prevenit prin vizita la cabinetul White Dental Care prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu numit sigilare. Şanţurile şi fosetele sigilate vor avea în loc de forma iniţială în “V”, un profil rotunjit , ca un "U" deschis, facilitând astfel curăţirea şi împiedicând retenţia resturilor alimentare şi atacarea smalţului dentar.
Sigilarea se face atât la dinţii temporari (de lapte) , cât mai ales la dinţii permanenţi, de obicei imediat după ce au erupt. Vor fi sigilaţi numai dinţii care nu prezintă carii dentare, după ce vor fi curăţaţi prin periaj profesional. Vârsta ideală la care se face sigilarea este de 12 ani, deoarece, în afară de molarii de minte, în mod normal , la această vârstă apar ultimii dinţi permanenţi.
Lasă-ne un comentariu